” Ai crezut în mine… înaintea mea”

 

Je, dărâmată după neşte mai multe zile de meşteşugărit, curăţenie, neastâmpăr administrativ, vorba aceea, ajung acasa( venind de la servici, evident, nu de la spa) şi, exact cum scapătă soarele între munţi, mă arunc între perne, gândind într-o manieră feminino-senzuală:
– să-mi bag picioarele dacă mă mai mişc de aici!
Deschid laptopul cu gândul răsfăţului( doo episoade dintr-un serial Netflix şi somn pe câmpul lui Ene) şi iau poziţia pensionarei-parabolică de la malul mării Negre, poziţionată strategic în dreptul soarelui. Pe la mijlocul episodului, exact după ce terminasem smoothie-ul de fructe de pădure, fac neşte doi ochi de bufniţă bine hrănită, fixată-n fag, în miez de noapte.
Zice ea, actrita secundară, că principala era mai tânără, ştii?, către el, care e printre personajele principale: “ eşti singura persoană din lume care…

„ m-a văzut”, care a crezut în mine, care a înţeles cine sunt cu adevărat. M-ai iubit înainte de a ma iubi eu. Un bărbat care face un pas în spate şi te scoate pe tine în evidenţă, cu tot ce ai mai bun, o face din iubire adevărată. Ţi-ai anulat egoismul, ca să mă faci pe mine să strălucesc. Nu am întâlnit pe nimeni care să fie mai interesat de binele celuilalt. Nu am mai întâlnit o persoană atât de altruistă. Ai crezut în mine, înaintea mea”.
Aici m-am blocat. În primul rând pentru că mi se terminase îngheţata şi în al doilea rând, pentru că nu ştiam dacă să lăcrimez, deşi nu cred că-mi reuşea la ce oboseală mă încăierase, sau să mă bucur că distribuţia mi-a citit cartea ( glumesc, evident, utilizând singurul neuron care mi-a rămas treaz. Normal că nu mi-au citit cartea şi, normal,  că nu-s singura pe pământul ăsta care gândeşte la acest mod. La urma urmei, Sursa e aceeaşi). Aşa că m-am târât până la congelator,  zâmbind nostalgic.
Mare dreptate are scenaristul ăsta! Nu există test mai al naibii ca renunţarea la ego. E greu, foarte greu să te laşi pe tine pentru celalalt, pentru că ne naştem egoişti şi în multe( sunt indulgenta când spun multe) din momentele existenţei noastre, totul se învârte în jurul propriilor nevoi.
„Eu” primează în aproape orice situaţie. Mânia, riposta, revolta, chiar şi împotriva celor dragi pe care spui că-i iubeşti mai mult decât orice, îţi arată că, de fapt, prima persoană pe care vrei să o protejezi, să o scuteşti de suferinţă… eşti tu. Îţi spune câte un psiholog sau, mai nou, antrenor de gânduri pozitive, deşi el îşi zice coach, coach personal, ceea ce, probabil, ştii deja(  dacă ai ajuns acolo, înseamnă că ţi-ai pus ceva întrebări, ai săpat puţin în tine şi te-ai informat, că doar nu l-ai întâlnit întâmplător la coadă la roşii  bio) să renunţi la ego, că o dai pe pastile cât ai bate din palme. Tot ce ţine de chestiunea asta, poţi rezolva singurel, dar numai dacă vrei.  Nu trebuie să baţi la alte uşi. Bate în a ta, că-ţi deschide Sursa. Caută, bre, în tine! Înlocuieşte furtuna cu liniştea. Nu-ţi iese din prima, că doar nu e ca la cărţi, norocul începătorului, dar dacă vrei, poţi. Încet. Treptat. Şi reuşeşti, dar reuşeşti cu empatie şi iubire. Nu ai empatie şi iubire, nu vrei să cedezi, nu renunţi la ideea că totul se învârte în jurul tău şi că existenţa de Aici este doar despre tine, poţi să-ţi iei zece coacheri personali! Le dai bani degeaba. Existenţa aceasta este despre cum te descurci printre alţii. Este o călătorie în care te educi. Da. O călătorie în care observi, analizezi, oferi, ajuţi, te minunezi, te emoţionezi, participi activ, explorezi, iubeşti, respecţi, construieşti, împaci, te împaci cu tine si-i mulţumeşti gazdei(pământul) pentru tot ce ţi-a oferit. Când, instinctiv, în această călătorie realizezi că tu ai deja tot( orice călător pleacă de Acasă cu tot ce consideră că îi este necesar) şi dai din întregul tău, când, instinctiv, îţi doreşti ca partenerul tău/partenera ta să meargă pe potecă înaintea ta, asigurându-i protecţie, când îţi doreşti să reuşească, să strălucească, să se bucure de frumuseţea drumului, să fi sigur că ai pacea, liniştea, adevărul şi iubirea în tine.
Da, spuneam cândva: „când cineva te iubeşte cu adevărat, te ridică pe scara mântuirii, te împinge cu braţele sufletului înaintea lui, să te ştie bine…”
Cred eu, în mintea mea, că iubirea te determină să faci un pas în spate sau pur si simplu să te opreşti din când în când să-ţi umpli ochii cu frumuseţea pe care o descoperi în partenerul/partenera ta. Cred eu că ceea ce uneşte doi călători (pentru zece sau o sută de vieţi) e… admiraţia. Mi se trage de la îngheţată, ştiu.

6 Comments

 • Irina Zaharia 30 august 2018 Reply

  Cre’ca de la înghețată. Mai avem mult…pana departe. Despre cât de egoiști suntem a. Citit o pilda foarte potrivita.
  „Un om a murit și de mulți, mulți ani zăcea în fundul iadului și se ruga fierbinte la Dumnezeu sa îl ierte și sa îl scoată din bezna și frigul în care se afla. II promitea cu lacrimi amare zi și noapte ca o sa fie bun și iertător, ca o sa ajute pe oricine…bla, bla, bla. Așa Cum facem noi toți când dam de greu. La un moment dat, atunci când omul nu se mai astepta…a simțit ca l-a lovit ceva ușor în cap. Când, ce sa vezi, Dumnezeu se milostivire și îi aruncase o sfoara sa îl salveze.
  În acel moment, omul nostru se agata disperat de sfoara și în secunda doi o droaie de alți năpăstuiți au început sa se agate cu mâinile de sfoara, de picioarele lui, de, mâini. ..și ce care promisese marea cu sarea, a început sa dea din mâini, din picioare, sa se plângă și sa le zică sa se dea jos ca se rupe sfoara.
  Dumnezeu…atunci a dat drumul la sfoara!!!

  • Zăpăcita Creaţă 18 septembrie 2018 Reply

   Iri, fara cuvinte. Multumesc!

 • Ana G. 2 septembrie 2018 Reply

  Foarte fain scris, mă înclin. Pentru faptul că am descoperit fata asta superbă, cu mintea brici, îi mulţumesc FB, cu sugestiile lui de prietenie. Cum nu-s prea activā pe acolo, am căutat blogul. Îmi place foarte mult cum scrii, voi căuta şi cărţile.

  • Zăpăcita Creaţă 18 septembrie 2018 Reply

   Ana, draga mea, bun venit pe strada inimii mele! Iti multumesc pentru fiecare gând si cuvant! Ps. Cartile le poti comanda direct de pe pagina blogului sau imi poti trimite un mesaj in privat, pe facebook. Te imbratisez!

 • Mimi 20 decembrie 2018 Reply

  Ce sa scriu eu un muritor de rand si nu unu cret ….
  Pur si simplu te iubesc .
  Atat ajunge oare ??!!
  Adaug …. Din tot sufletul meu .

  • Zăpăcita Creaţă 4 ianuarie 2019 Reply

   Multumesc! Trimit inapoi iubire

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-49381704-1
error: Content is protected !!