Şobolibozauru’


Mă, fraţii mei albi, io iubesc animalele sub orice forma le-a lăsat Dumnezeu, dar in special în formă vie. Că dacă intră într-o subtilă stare de deces, cum s-a întâmplat ieri în biroul meu, s-a dus iubirea. Nu că nu aş vrea, da’ nu prea pot, că nu am timp, când şi stare. Că-s leşinată, cu durerile de cap şi nervii de rigoare(ocazie cu care m-am verificat. Da, pot să fac cu nervii, olteneşte, şi pot să-mi manifest şi partea întunecată a fiinţei, la modul cel mai elegant cu putinţă).

Dar, să încep cu începutul. Una zi călduroasă de vară. Dar nu călduroasă de mers la scăldat, că te-ai fi opărit în apă. Fo 45 dă grădişoare la umbră, că la soare le era şi lor frică să stea. Şi cum leşinam, subţirel, peste tastatură, cu aburi ieşind prin fiecare por, dând ba cu apă, ba cu informaţia, ba cu răspunsul, ba cu durerea de cap de la trilul buldozerelor de sub geam, dinspre şi anume zona în care înghiţim şi noi un iaurt şi un covrig răzbate o mireascmă de cinci containere, sparte, cu gunoi. Îo simt prima că Dumnezeu mi-a instalat, mai întâi, simţul olfactiv. Apoi, restul. Şi olfactivul e strong, depistez orice miros. Mă ridic şi deschid geamul. Să aerisesc. Să scap de miros, că nu văd de unde ne-am pricopsit cu bucuria asta. De afară vine un aer proaspăt de primăvară cu gaze de eşapament de la animalele de fier care calcă piatra, pregătind terenul cimentului. Se construieşte o mândră parcare. Închid geamul. Din două rele, pe care să o alegi mai întâi? Aleg mirosul de şobolibozaur mort. Doamne sper să nu fie Ratatouille!(după ăsta mă topesc mai ceva ca îngheţata lăsată în soare)

sobo
Trec la fapte. Dau cu cracii în sus vreo două corpuri, saşe sertare şi trei cutii cu acte. Nimic. Mai am să fac tranşee.
– Al naibii, murişi la adăpost! gândesc în timp ce turbez pe lângă masă. În dreptul sursei de miros pestilenţial fac un pas înainte, unul înapoi. Unul înainte, unul în marşarier. Apoi lateral. Şi iar înainte şi înapoi.
– Hopaa, de aici vine! Caut sub biroul colegului. Şi pe lângă. Doar boabe de porumb de dat la peşte şi zacuscă de dude negre, nu găsesc. În rest, de toate. Dar nici urmă de şobolan. Resursele de oxigen scad. Vitalitatea e doar cuvânt din dex. Nu, coafura nu mai rezistă.
În ajutor îmi sar şi colegele, „oame” de consistenţă emoţională, ameţite de cele 50 de grade din birou şi mirosul de Chanel şobolan, nambăr oan. Singurul scăpat e colegul, plecat pe persoană fizică la mare, convins că Europa nu stă în loc dacă lipseşte şi el vreo zece zile. Nu vreau să exagerez în reacţii, deşi mi se rostogolesc ochii în cap de durere. Şi, de parcă nu am ştii, când ne calcă cineva pragul, ne complimentează, finuţ:
– Ce pute aşa la voi? Auleo, mămicuţă, te ustură ochii în cap!
– Sictaiăr, pliz, săr! ar fi spus colegul meu în aceste condiţii, dar nu noi. Noi, nu! Noi dăm des din gene şi ne ştergem nervii cu şerveţelele.
– Munceşte, soro, dacă mai poţi!
Sub geam, patru muncitori lovesc o ţeavă. Posibil să fie în plus dacă dau cu atâta sete în ea. Îşi dau ei seama când vom sări în aer sau, în scenariile frumoase, vom rămâne fără apă. Dar ei încearcă. Par a fi cavalerii apocalipsei şi îşi fac treaba cu încredere. Mă risc. Oricum mi se tăiase suflu’. Las geamul deschis. Mai bine ţeavă lovită cu sete, gaze de eşapament şi maşini de piatră descărcate sub comenzile Doreilor( dă-i, mă, dă-i! Dă-i că merge! Gaaaaata! Las-o aşa, Jane! Las-o jos!) decât mirosul şobolanului nostru, murit, înainte de soroc.
– Ia, uite, mă, venii lumea la înmormântare! Trei muscoi verzi, mari, mărimea 48 la bot, simţind probabil mirosul de Chanel de sub birou, intră cu viteză în birou. Dacă te muşcă unul din ăsta, zaci ca după cutremur. Dar noi suntem bine. Am comandat, pe net, trei măşti de gaze. Din Rusia. Contra betoanelor nu găsirăm nimic.

PS În rest, sunt bine. Pregătesc pomana de o săptămână. Pică în post.

Ps2 Aş vrea să pot scrie şi eu despre partea sensibilă, imunitate sufletească, dezvoltare personală, fineţuri, ruj roşu şi pantofi cui, chiar mască cu bicarbonat de sodiu, dar nu pot. Pentru asta îmi cer iertare! Bucuraţi-vă de soare!

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-49381704-1
error: Content is protected !!