Sunt cea mai fericită persoană tristă

Da, am devenit un popor trist. Şi, nu, ne-am născut aşa. Eram veseli, cândva, în leagănul primei civilizaţii. Acum suntem ciujdiţi, obosiţi, bolnavi, trişti… cu priviri stinse înfipte în praful străzilor. Nu se mai vede cerul . Ne-au murit luceferii. Va muri şi soarele?

Românii de acasă sunt plini de boli, durere şi tristeţe. Îşi selfuiesc zâmbetele cu împrumut şi speră la clipe mai bune. Speră. Dar nu fac nimic. Din cer nu cade decât ploaia şi ninsoarea. Fulgi de îngeri salvatori, nici atât. Românii demni blesteamă, acum, soarta. Nu soarta e rea. Nici viaţa. Românilor le plăcea viaţa. Le curgea prin vene. Îi descoperise menirea. Erau una cu universul.

Ca să-şi salveze genele, au inventat hazul de necaz. Putea fi marcă înregistrată. Nici măcar hazul de necaz, nici măcar ăla nu mai funcţionează. S-a dus…de suflet! Ce ne-a învins? Sărăcia? Răutatea? Invidia? Capra? Bârna pe care n-o vedem? Educaţia?( mai corect, lipsa ei)…Ce? Toate la un loc?

12809503_521907087989881_8045746549802691761_n

Românii au valori, dar nu şi le cunosc. Nonvalorile, da. Cei care nu se resemnează…pleacă. Pleacă să înveţe să râdă. În ţări în care confortul material, social, dinamica culturală, educaţională îi învaţă mulţumirea de sine. Confortul mental. Acolo unde copiii învaţă după o singură carte la o materie, nu după 30 acceptate de un minister educaţional printr-o programă şcolară. Acolo unde se încurajează identitatea, personalitatea. În locuri în care a recunoaşte că nu le ştii pe toate e o dovadă de înţelepciune. Acolo unde e nevoie de inteligenţa noastră nativă. Şi, Doamne, câte nu ar fi existat încă fără mintea unui român!

Românii nu mai citesc. Cei care citesc …vor să citească despre durere. A altuia dacă se poate. Când citeşti despre suferinţa altuia, a ta capătă dimensiuni mici. Creierul îţi trimite semnale că tu eşti bine. În faţa altei drame, toată neîmplinirea, tot amarul, toată stricăciunea din viaţa ta nu mai are aceeaşi greutate.

Alţi români vor să citească despre iubire. Multă iubire frumoasă. Pe care nu au trăit-o sau nu au ştiut să o trăiască. Sau despre trăiri. În special trăiri dureroase, amintiri care tulbură sufletul. Se identifică cu ele.

Românii nu mai citesc comedii. Umorul … dispare. Şi avem atâta nevoie de bucurie, de lumină, de râset copilăresc. De zâmbete. De imagini pozitive. De oameni frumoşi, nobili, visători. Oamenii răi nu ştiu să viseze. Şi în îngustimea minţilor lor pun la colţ visătorii. Îi consideră intruşi în lumea asta, reală. Neevoluaţi.

Nu, românii nu s-au născut trişti. Au devenit trişti. Se lasă ca puful de păpădie purtaţi de toate grijile şi amărăciunea zilelor. Aşteaptă pe coridoare albe sau sprijiniţi de noptiere de fier ruginite, peste care zecile de mâini de vopsea au amorţit în scorojeală. Şi ştiu că boala poartă amprenta neiubirii de sine, a mâncării otrăvite din galantarele strălucitoare, a aerului irespirabil, a mentălităţii îmbăcsite, a lipsei de…de…de…

Nu, românii nu s-au născut cu dinţi stricaţi. Stau cu ei în gură până se perforează osul de puroiul colectat. Românii aveau dinţi albi, ca mărgăritarul. Mâncau caş şi urdă şi pită sau pâine în ţest. Românii erau liberi. Şi frumoşi. Şi calzi. Şi primitori.

Românii nu s-au născut săraci. Au devenit aşa. Sunt cei mai vrednici. Românii s-au născut sensibili, empatici, grijulii. Acum… românii nu mai au lacrimi. Românii nu mai plâng. Procentul celor ranchiunosi, invidioşi, bârfitori, răutăcioşi creşte fanatic. Alarmant. Şi eu nu îmi doresc asta. Nici eu şi nici alţi oameni minunaţi care nu si-au uitat rădăcinile şi care încearcă drumul spre casă. Casa inimii.

Românii vor învăţa să râdă… din nou. Chiar şi fără Amza. O vor face. Uşor…uşor.

5 Comments

 • mariana 7 iulie 2016 Reply

  Romanii au devenit nostalgici, dupa Bula, dupa Amza, dupa Baiesu ! Fratilor, nu va lasati antrenati in lene, puneti mana si claditi umorul pentru copiii nostri (asta e partea despre umor, despre cum sa se renunte la invidii, las un psiholog sa-si dea cu pararea) 😉

 • Luisa 31 iulie 2016 Reply

  Daca o voce sigura le-ar spune romanilor, asa: Romania e in ruina, traiul copiilor vostri depinde de actiunea voastra de azi. Ca sa inceapa lucrurile sa se indrepte spre polul pozitiv, fiecare roman, timp de un an, va trebui sa munceasca benevol cate o ora peste programul de lucru. Putem face acest sacrificiu pentru a redresa situatia? Cativa ar spune „DA!”, dar vorba proverbului… „cu o floare nu se face primavara”! Restul, o vor tuli dupa primul colt, nici macar c-o urma de speranta pentru copiii lor!
  Despre ce vorbim aici…? Despre lene, indiferenta, comoditate – si toate se rasfrang pe spatele batranilor neputinciosi si a copiilor fara viitor. Trist, dar adevarat, atata timp cat ne complacem a sustine la putere niste oameni care nu au nimic in comun cu demnitatea de roman. Un popor bolnav, care se lasa tarat de toti mafiotii globului, nu mai poate zambi si nu poate fi salvat, niciodata, de catre cineva din afara, asa cum s-a sperat mereu; pana nu va invata sa se ridice si sa faca primii pasi, tristetea, saracia, nedreptatea vor fi etichetele fiecarei zile.

  *
  Ai scris frumos, cu patos si durere. Pacat ca oameni asa frumosi si intregi la minte, ca tine, sunt foarte putini…

  • Zăpăcita Creaţă 4 august 2016 Reply

   Of, scumpa mea, cu o floare nu se face primavara, dar nu vreau sa ingrop speranta. Cred, totusi, ca-s multi ca noi. Un buchet care poate face ceva pentru viitorul tarii.

 • Catalin Manolache 21 august 2016 Reply

  Suntem si tristi, pentru ca ne credem mereu inferiori si vrem sa o ducem mai bine. O masina mai buna, un alt serviciu, toate in alta tara eventual. Si pierdem din vedere ca totusi avem o masina, un serviciu si chiar in alte tari nu e asa de roz cum credem. Dar na, prostul invata din experienta lui si desteptul din a altuia.

  • Zăpăcita Creaţă 27 septembrie 2016 Reply

   Ar trebui sa ne reinventam? Nu ar fi bine sa invatam sa traim prezentul? Clipa.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-49381704-1
error: Content is protected !!